Tradičné osivá - Žerucha siata Dánska

- Kompletné špecifikácie
- Komentáre 0
- Tradičné osivá - Žerucha siata DánskaSkladom 180,69 €0,58 € bez DPH
Žerucha – mikrobylinka plná minerálov a vitamínov
Žerucha -Lepidium sativum var. capitata je mimoriadne nenáročná rastlinka, ktorá k svojmu vyklíčeniu a rastu počas vegetačného obdobia potrebuje len vodu, svetlo a teplo. Začína klíčiť už po jednom dni a vhodná na konzumáciu je už po približne 3 až 6 dňoch.
Vieme si ju jednoducho vypestovať v záhrade, ale aj na okennej parapete. Jej pestovanie nie je zložité a tak si žeruchu vieme dopestovať po celý rok. Siahame po nej napríklad pri Veľkonočnom stolovaní, pri zdobení jedla a v súčasnosti aj pri zdobení zákuskov
Žerucha má korenistú chuť podobnú reďkovke a preto je veľmi obľúbená pri príprave nátierok, šalátov, omáčok a pod.
Obsahuje minerálne látky ako sú: vápnik, fosfor, železo, sodík, draslík, horčík, selén, mangán, meď, zinok a jód.
Z vitamínov sú v žeruche zastúpené vitamín A, B1, B3, C, E a K. Táto malá rastlinka predstavuje prírodnú cestu, ako bojovať proti oxidačným stresom (obsahuje antioxidanty), vypadávaniu vlasov, rakovine hrubého čreva, prostaty, prsníka, pľúc a kože. Podporuje trávenie, zdravý stav kosti, ochraňuje oči, pomáha pri problémoch s kožou.
Tepelnou úpravou stráca vitamín C a preto je najčastejšie konzumovaná v čerstvom stave. Práve touto konzumáciou dodávame telu vitamín C, ktorý priaznivo vplýva na zlepšenie imunitného systému. V tele sa začne produkovať viac bielych krviniek a tým je odolnejšie voči infekciám.
Žerucha má najrýchlejší účinok na telo ak pijeme z nej šťavu. Na namiešanie tohto zdravia nabitého elixíru potrebujeme 1 diel žeruchovej šťavy a 5 dielov vody. Dôležité je však aby sme to s touto šťavou nepreháňali. Odporúča sa piť ju vždy len zriedenú s vodou každý druhý deň, aby telo nedostalo naraz šok ale postupne si zvyklo na detoxikáciu. V prípade jej nezriedenia by mohla svojou silou podráždiť tráviaci trakt. Obľúbené sú aj zábaly zo žeruchy ale o tom inokedy.
Listová lahôdková zelenina vhodná na rýchlenie a celororočné pestovanie (hustý výsev do kvetináčov, do misiek, na buničinovú vatu), ale aj do voľnej pôdy. Seje sa na povrch substrátu a nezasypáva sa. Pri udržiavaní primeranej vlhkosti sa dosiahne konzumná zrelosť rastliny už za 7 – 14 dní po výseve. Zber sa robí odrezávaním celých rastlín vysokých 4 – 6 cm, tesne nad povrchom substrátu. Používa sa na dochucovanie pokrmov a slúži ako cenný zdroj vitamínov. Dánska je tradičná odroda s pikantnou chuťou a krátkym a rýchlym vývojom.
Min. klíčivosť – norma ES /Nariadenie vlády č. 58/2007 Z. z.
neudáva sa
Výrobcom deklarovaná min. klíčivosť osiva
99%
Semenarstvom testovaná klíčivosť náhodnej vzorky 100 semien
v testovaní
Číslo série balenia ku ktorému sa vyťahujú údaje klíčivosti
SK3129-067/18-7-99